O društvu

Kontakt

Folklorno društvo Brusači Radeče
Pod Knapovko 9, 1433 Radeče
e-mail: cvetka.hudoklin@gmail.com
gsm: +386(0)40-905-490

 

O društvu

FOLKLORNO DRUŠTVO BRUSAČI RADEČE je bilo ustanovljeno v mesecu maju 2008.

Ime društva smo izbrali Brusači, po skali Brus. Logotip je narisala Brigita Bedek.

Janez Vajkard Valvasor je leta 1689 v delu Slava Vojvodine Kranjske zapisal: Blizu trga nad Savo visoko na hribu je kamnita skala, ki ji po kranjsko pravijo Brus, kar je isto kot kamen za brušenje, zato so Radečane v šali imenovali brusači.

Radeče so kraj, kjer so se že v preteklosti križale trgovske poti, ki so v njihovo življenje vnašale vso pestrost ljudskega izročila, pesmi, plese in navade potujočih in priseljencev, ki so se prepletli z domačimi.

Živimo na meji med Štajersko in Kranjsko, med Zasavjem in Posavjem, ob robu Dolenjske.

Brusači se že od ustanovitve družimo na vajah, sodelujemo na prireditvah v občini in širši okolici. Želimo si druženja s folklornimi skupinami, da si pridobimo izkušnje. Naš cilj je, da v svoje poslanstvo vnesemo kvaliteto pri poustvarjanju naše preteklosti.

V društvu smo ponosni, da smo bili pobudniki začetka delovanja treh otroških folklornih skupin v vrtcu in šoli v Radečah ter na Svibnem. OFS so del programa v vrtcu in šoli.

Folklorne skupine ne predstavljajo samo pesmi, plesov in plesnih veščin, vse te dejavnosti so širšega pomena: v prvi vrsti je ohranjanje kulturne dediščine naših krajev, je pa tudi druženje prijaznih in veselih ljubiteljev pesmi in plesa, vse to bo nekaj, kar bomo zapustili našim otrokom.

 

Plesna skupina

Naučili smo se več različnih spletov, ki predstavljajo plese različnih pokrajin Slovenije. Naš prvi splet in najbolj prepoznaven je prav gotovo Štajerski splet, ki se je v vseh teh letih že večkrat prenovil. Za prvo prireditev in za kakšne posebne nastope odplešemo Zibenšrit, katerega plešemo v dveh krogih, ki se med seboj prepletata. Radeče so povezane s tradicijo splavarjenja. V ta namen je nastal naš prvi samostojni splet - Flosarski splet. Ob izidu zgoščenke pa je nastal naš drugi samostojni splet Pod lipico zeleno.

Med repertoarjem plesne skupine so še splet Kozjanskih plesov, splet Dolenjskih plesov in splet Goričkih plesov. Plesalci za zabavo in popestritev nastopov izvajajo tudi različne igre: ples s pasom, špegutanc, kovtre šivat, beksl, vrabčev ples itd. Splete spremljajo harmonika, kontrabas, lončeni bas in kitara.

Za naše področje še ni znanih in raziskanih ter zapisanih značilnosti glede plesov in kostumov, običajev.

Za kostume smo zbirali stare fotografije iz časov 1900 – 1920. Nekaj smo jih našli in se s pomočjo ge. Marije Makarovič in ge. Nežke Lubej odločili za oblačila.

Kostume sta sešili naši spretni šivilji Jožica Grašič in Fanika Bačič.

MENTORICA plesne skupine je Dalija Špendau.

 

Pevska skupina

Kdor poje, slabo ne misli, ta znan slovenski pregovor nam je vodilo na vajah in nastopih.

Slovenska ljudska pesem je naša dediščina, ki nas veže daleč v preteklost. S petjem jo ohranjamo med nami. To so pesmi, ki so nastajale spontano in se s petjem po spominu ohranjale. Pesmi se pojejo za razvedrilo in ob posebnih priložnostih kot sestavni del običajev in šeg. (iz enciklopedije Slovenije)

Pevci se družimo z namenom, da se veselimo, pogovarjamo o ljudskih običajih, povezanih s petjem, predvsem pa, da pojemo ljudske pesmi. Preko nastopov posredujemo ljudske pesmi sedanjim rodovom ter jih tako varujemo pred pozabo.

Sodelujemo tudi na območnih srečanjih ljudskih pevcev in godcev, kjer smo prejeli visoke ocene. Ljubezen do petja in druženje veselih pevcev je tisto, kar nas povezuje.

 

Naš podmladek

Otroške folklorne skupine delujejo kot interesna dejavnost v sklopu programa vrtca in osnovne šole.

FOLKLORNA SKUPINA RINGA RAJA VRTCA RADEČE,
vodja skupine Jerneja Novak
e-mail: n.jerneja@gmail.com
tel. št.: 031-381-365


FOLKLORNA SKUPINA MARJANCA OŠ RADEČE,
vodja skupine Jerneja Novak
e-mail: n.jerneja@gmail.com
tel. št.: 031-381-365


FOLKLORNA SKUPINA SVIBANČKI POŠ Svibno,
vodja skupine Katarina Kmetič
e-mail: katarina.kmetic@guest.arnes.si
tel. št.: 03-568-0130

 

VPIS V FD BRUSAČI RADEČE

PRIDRUŽI SE NAM IN POSTANI BRUSAČ, BRUSAČKA.

PLESNI PARI
Oblikovali bomo skupino plesnih parov v starosti od 30 - 40 let,
če se bo prijavilo vsaj 6 parov.

PEVCI/PEVKE
Novi člani se bodo pridružili sedanji skupini pevcev FD Brusači.

GLASBENIKI/GLASBENICE
Godci na instrumentih: klarinet, violina, kontrabas… prav
posebno vabljeni.

PRIJAVNICA (pdf 438kB)
ALI POKLIČITE NA ZGORAJ NAVEDENE TELEFONSKE ŠTEVILKE.

»SPOŠTOVANJE KULTURNE DEDIŠČINE,
JE SPOŠTOVANJE SAMEGA SEBE.«
(dr. Janez Bogataj)

PRAV PRIJAZNO VABLJENI!

 

www.brusaci.si